Bara tanken på att behöva använda en klotång är vissa hundägares stora fasa. Kanske har man någon gång varit med om att en hund börjat blöda eller varit aggressiv i samband med kloklippning. Ofta handlar det dock om att få in vanan och veta vad man gör, sedan släpper både stressen och spänningen. Korrekt utförd kloklippning gör inte ont för hunden på något sätt.
Varför klorna behöver klippas
Numera när hundar tillbringar så mycket tid inomhus eller i gräset på tomten slits deras klor sällan ner på ett naturligt sätt mot marken. Därför är klotång en av de där sakerna man alltid bör ha hemma. Den mest klassiska typen är en Miller klotång. Den är extra stark och bra om man har en medelstor eller stor hund. Bakom själva hålet som man för in klon i finns en liten skiva som ska sitta precis bakom för att förhindra att man klipper för mycket.
Många hundar har också sina sporrar kvar lite högre upp på insidan av frambenen. Dessa har ingen naturlag kontakt med underlag alls och är extra viktiga att hålla efter, så de inte blir så långa att de orsakar skada eller att hunden fastnar. Vita klor är oftast lite mjukare och enklare att sköta när det kommer till kloklippning.
Hur en klotång används
De flesta klotänger har skyddsfunktion så man inte klipper för mycket. Beroende på vana och trygghet kan det göras ordentligt någon gång ibland eller lite då och då. Viktigt är att man sitter stadigt och bra. Är hunden ovan rekommenderas att hålla den i famnen så att man har har kontroll om den skulle rycka till, annars kan det bli smärtsamt. Det är också viktigt att man har bra belysning. På ljusa klor kan man även se pulpan mot ljuset och veta var man klipper.
Hunden känner lätt av oro eller stress och klippa klor är inget man ska göra medan man tittar på Topptipset. Är man själv ovan , eller hunden är ung, är det helt okej att bara göra en tass i taget och sedan berömma den ordentligt. Själva klippet gör man från ovansida på klon för att undvika att den på något sätt spricker. Dålig kvalitet på hornet indikerar eventuell mineralbrist.
Om man klipper fel
Pulpan i klons mitt är den mest känsliga delen. Hornet omkring har inga nerver så hunden själv känner inte något när vi klipper den. Pulpan däremot har direkt kontakt med blodsystemet vilket innebär att en klotång aldrig ska användas om den legat ute och blivit rostig. Börjar det blöda lite kan man använda lite jod på en bomullstuss och hålla emot klon tills det slutar blöda. Blöder det mycket behöver veterinär kontaktas.
Ofta erbjuds kloklippning numera av både veterinärer och hundfrisörer vid hundens vanliga besök. Hos veterinären kan livliga hundar och de med extremt hårda klor få lite lugnande för att ligga helt still under besöket.