Kattgym – ge katten motion

post thumb
Husdjur
by Annika/ on 25 Aug 2021

Kattgym – ge katten motion

Alla har vi olika förutsättningar gällande var vi bor och det gör att det inte alltid är möjligt att ha katten som utekatt. Det är inte heller lämpligt att släppa ut en katt innan den är minst ett år och kastrerad eller steriliserad. De som har haft en ungkatt inomhus vet hur viktigt det är att ha ett kattgym och en kattleksak som aktiverar katten och ger den utlopp för energin.

Hur bygger du ett gym till katten?

Om du har en mindre eller större trädgård kan du bygga en rastgård med nättak (katter är som bekant bra på att klättra) där du kan bygga ett kattgym. När du har nätat in rastgården kan du inreda den med en trädstam som katten kan vässa sina klor på, hyllor i olika höjd där katten kan ligga och spana ut och en massa annat. Det är viktigt att ett kattdjur har någonstans där den kan lägga sig och sova, så inred även ett litet hus med en sovplats.

Andra kattillbehör som du kan behöva placera ut i rastgården är en kattlåda med kattsand i. Om katten inte är ovan att vara ute är det inte säkert att den vill uträtta sina behov utomhus. Finns det ingen låda att tillgå kan katten hålla sig hela dagen, något som kan ge upphov till njurproblem.

Kattgym för din och kattens skull

Det kan ta lite tid innan du kommer på vilken typ av kattleksak som din katt tycker bäst om. Något som många katter uppskattar, och som stimulerar deras jaktinstinkt så den inte tar ut den på annat sätt, är en laserpekare. Om du förvarar den på samma ställe hela tiden kommer du tydligt se om katten gillar den eller inte. Faller laserpekaren din katt i smaken kommer den vara på plats och redo för lek bara du skramlar lite där pekaren ligger.

För att din katt inte ska bli understimulerad och börja hitta på en massa bus, är det viktigt att du leker med den cirka 20 minuter varje dag. Det kan verka länge men du kan passa på att exempelvis uppdatera dig på Bitcoinvärde eller leta recept till middagen samtidigt som du kör runt med laserpekaren. Det är viktigt att stimulera katten både fysiskt och mentalt.

Enkla DIY-kattleksaker

Du behöver i regel inte börja med att investera i eller bygga ett avancerat kattgym. Det viktiga är att du ser till att kattleksakerna är säkra och du kan själv göra billiga och enkla, ofta väldigt uppskattade, kattleksaker. Spännbanden runt ett bokpaket, en bit hårt ihoprullad aluminiumfolie, en pingisboll eller en studsboll kan få fart på yngre och äldre katter.

En tom toalettrulle som du tejpar igen kortsidorna på och skär upp små hål i, där kattgodiset som du stoppar i rullen kan trilla ut, är en billig leksak som låter katten ”jaga” sin mat.